Σταθερή αξία αποτελεί ο Δήμος Αγίου Νικολάου στις προτιμήσεις των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών

 

 

Σταθερή αξία αποτελεί πλέον ο Άγιος Νικόλαος, στις προτιμήσεις των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο δήμος (Μητρώο Επισκεπτών) με αφορμή τις συνεχόμενες βραβεύσεις των φίλων που πραγματοποιεί από την έναρξη και καθ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.   

Σήμερα (6/9) σε μια λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε στον δήμο, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, βράβευσε ένα ζευγάρι Άγγλων (Manchester) τους : Jackie και Frank Jones, οι οποίοι επισκέπτονται ανελλιπώς τα τελευταία 35 χρόνια (2 - 3 ) φορές τον χρόνο την περιοχή και όπως οι ίδιοι επεσήμαναν κατά την διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής τους στον δήμο, αισθάνονται σαν να βρίσκονται πλέον στο σπίτι τους.

"Η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του Αγίου Νικολάου, με τους οποίους έχουν αναπτύξει φιλίες, το φυσικό περιβάλλον και η αγάπη που έχουν για την περιοχή" αποτελούν σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Αντ. Ζερβός, τα  κριτήρια εκείνα που ωθούν το συγκεκριμένο ζευγάρι να επισκέπτεται ξανά και ξανά την περιοχή. Μια επιλογή που στην πράξη κατατάσσει το συγκεκριμένο ζευγάρι, στους  καλύτερους πρεσβευτές του δήμου, στην πατρίδα τους. 

Στην παραπάνω συνάντηση συμμετείχε ο πρόεδρος του Δ.Σ Αγίου Νικολάου κ. Γιώργος Καλογεράκης.

 

Να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τον ΒΟΑΚ ζητούν στο υπόμνημα που απέστειλαν σήμερα οι δήμαρχοι και η αντιπεριφερειάρχης του Ν Λασιθίου

 

 

 

Να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την διαδικασία κατασκευής του Β.Ο.Α.Κ, ζητούν μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που συνέταξαν από κοινού οι τέσσερις δήμαρχοι του Νομού Λασιθίου, κ.κ. Αντ. Ζερβός, Γ.Στεφανάκης,Θ.Καλαντζάκης, Θ.Πατεράκης, η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Π. Πετράκη καθώς και οι πρόεδροι των : Επιμελητηρίου - Εργατικού Κέντρου Λασιθίου κ.κ. Θ.Χαριτάκης, Μ. Πεπόνης, μετά την συνάντηση που πραγματοποίησαν την 14η Αυγούστου, στο δήμο Αγίου Νικολάου με αφορμή το ζήτημα της διαχείρισης του οδικού άξονα, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου.

Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντ. Ζερβός, το υπόμνημα αυτό, έρχεται ώς συνέχεια της κοινής απόφασης που ελήφθει την 14η  Αυγούστου 2017, παρουσία όλων των προαναφερομένων, βάση του οποίου διατυπώνεται το αίτημα για την συνάντηση των αιρετών της αυτοδιοίκησης αλλά και των εκπροσώπων των συλλογικών φορέων με τον πρωθυπουργό,προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο φλέγον ζήτημα που έχει ανακύψει και έχει προκαλέσει έντονη λαική δυσαρέσκεια.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε  η συνάντηση της 14ης Αυγούστου, είχε πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό χαρακτήρα. Κατά συνέπεια ζητούμε -είπε - να πληροφορηθούμε από τον πρωθυπουργό τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, αναφορικά με το θέμα αυτό, δεδομένου ότι όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας (ύπαρξη μελετών στο Λασίθι) ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την ορθότητα των κινήσεων τόσο των δήμων όσο και της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, για την ενιαία λογική που θα πρέπει να υπάρξει στην διαχείριση του Βόρειου Οδικού Άξονα σε επίπεδο Κρήτης,  έξω από τεχνοκρατικά στοιχεία και μικροπολιτικές σκοπιμότητες που "τεμαχίζουν" τον ΒΟΑΚ , δίδοντας την δυνατότητα στην προκειμένη περίπτωση να ξεκινήσουν όπως διαφαίνεται τ΄ αποδοτικά κομμάτια του άξονα και να μείνουν στην "μοίρα" τους τα υπόλοιπα, χωρίς σαφή και συγκεκριμένο προγραμματισμό !

Ακολουθεί το κείμενο του υπομνήματος.

 

υπόμνημα

Μέσα στο 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η κτιριακή υποδομή του 2ου βρεφονηπιακού σταθμού. Ο δήμος δεν έχει την νομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο έργο

Μέσα στο 2018, αναμένεται να ολοκληρωθεί η κτιριακή υποδομή που σχεδιάζει ο Δήμος,  για την στέγαση  του 2ου βρεφονηπιακού σταθμού Αγίου Νικολάου σε ιδιόκτητο οικόπεδο ( 2,234,8 τ.μ) , επί της οδού Παστέρ νότια του κτιρίου Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου στην επέκταση του Σχεδίου Πόλης, μια δομή που αναμένεται να καλύψει πλήρως τις υφιστάμενες ανάγκες της προσχολικής ηλικίας.

Σε συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, με τον πρόεδρο του Ο.Κ.Υ.Δ.Α.Ν (Οργανισμός Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου ) κ. Νίκο Μουδατσάκη, επιβεβαιώθηκε η βούληση της Δημοτικής Αρχής, για την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου κτιρίου - παρά  τις αντιξοότητες που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο κυρίως σε ότι αφορά την δημοπράτηση ανάλογων έργων πανελλαδικά. 

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος κ. Αντ. Ζερβός, υπενθύμισε ότι η παρούσα δημοτική αρχή, αναγνωρίζοντας εξ αρχής το πρόβλημα που υπάρχει με την εξυπηρέτηση (βρεφών - νηπίων) στον Δήμο,  ζήτησε να συνταχθεί πρώτα η μελέτη, του 2ου βρεφονηπιακού σταθμού, μιας δομής που θα δώσει -όπως υποστήριξε - την δυνατότητα φιλοξενίας του συνόλου των παιδιών προσχολικής ηλικίας (150 βρέφη-νήπια).

Σύμφωνα με την ενημέρωση ο προυπολογισμός του έργου είναι της τάξεως των  4,5 εκ.ευρώ. Παρά την επεφρασμένη στήριξη της Περιφέρειας για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου, στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, σημειώνεται μια πολύμηνη καθυστέρηση κυρίως λόγω της δημοπράτησης των έργων  που εντάχθηκαν σε πρώτη φάση,  παρά του ότι η μελέτη που έχει παραδοθεί στον δήμο είναι ώριμη και ήδη έχει εκδοθεί η απαιτούμενη οικοδομική άδεια του κτιρίου. 

Ο δήμος δεν έχει την νομική δυνατότητα να  χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο έργο.

Δεδομένου ότι ο ΟΚΥΔΑΝ είναι Νομικό Πρόσωπο του Δήμου , το οποίο λειτουργεί - σε ότι αφορά τους παιδικούς σταθμούς με τροφεία αλλά και με την ετήσια χρηματοδότηση από τον Δήμο ( 1 εκ. ευρώ), σύμφωνα με την συστατική του πράξη - ο δήμος δεν έχει την δυνατότητα, ν΄ υπερβεί το παραπάνω ποσό της χρηματοδότησης, για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο.

Αναφορικά με το αποθεματικό που υπάρχει στο ταμείο του δήμου, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο Δήμαρχος,  δεν δίδεται η δυνατότητα για την διάθεση του ποσού των 4,5 εκ ευρώ, από τα χρήματα που υπάρχουν, δεδομένου ότι ο δήμος -πέραν του ελλείμματος του πρ. δήμου Νεάπολης- θα πρέπει να υπάρχει ένα αποθεματικό, που θα καλύπτει τις λειτουργικές του ανάγκες.

Είναι απολύτως σαφές - επεσήμανε- ότι το συγκεριμένο έργο δεν μπορεί να γίνει από ίδιους πόρους, δεδομένων και των άλλων αναγκών του δήμου (συντηρήσεις σχολείων, έργα Τ.Κ κ.α) και δυστυχώς οι διαδικασίες του δημοσίου καθυστερούν. Ευελπιστούμε ότι το συγκεκριμένο έργο θα ολοκληρωθεί, ενώ ας ελπίσουμε να επιτραπεί η δυνατότητα στελέχωσης της δομής.

Θετικά αποτιμάται η πρόταση που κατατέθηκε για την ένταξη της Σπιναλόγκας στα μνημεία της Unesco

 

 

"Η προσπάθεια ένταξης της Σπιναλόγκας στον κατάλογο  Μνημείων Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, μπορεί ν΄αποτιμηθεί με τον πλέον θετικό τρόπο και ν΄αποτελέσει αν μη τι άλλο ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, δεδομένου ότι  πρόκειται για το πρώτο μνημείο της Κρήτης που εντάσσεται στον συγκεκριμένο κατάλογο. 

Ήδη η παρουσίαση της πρότασης, έχει γίνει μ΄ εξαιρετικό τρόπο, και προσδοκούμε το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό".

Τα παραπάνω δήλωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unesco κ. Αικατερίνη Τζιτζικώστα, με αφορμή την συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό.

Όπως έκανε γνωστό η κ. Τζιτζικώστα, αποτελεί παράλειψη η μη εγγραφή των μνημείων της Κρήτης στον εν λόγω κατάλογο, δεδομένου ότι ένας ολόκληρος πολιτισμός (Μινωικός) απουσιάζει από την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά -απουσία αισθητή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντ. Ζερβός, αναφερόμενος στην στήριξη τόσο της Περιφέρειας Κρήτης, όσο και των φορεών του νησιού, σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε :"Ειναι δεδομένο ότι ο δήμος, η Περιφέρεια αλλά και όλοι οι φορείς του νησιού, στηρίζουν την προσπάθεια της ένταξης του συγκεκριμένου μνημείου, στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco - βήμα το οποίο αν μη τί άλλο - θ ΄αποτελέσει ασφαλές κριτήριο για την σειριακή εγγραφή του συνόλου του Μινωικού Πολιτισμού-ενός από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς-  που δυστυχώς μέχρι σημερα ελλείπει από την προσπάθεια που ήδη έχει ξεκινήσει.

 

"Learning Cities"

Να σημειώσουμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά  στενή συνεργασία του Δήμου Αγίου Νικολάου, με την Ελληνική Επιτροπή της Unesco, αναφορικά με την συμμετοχή της πόλης και την ένταξη της στα συνεργαζόμενα ανά τον κόσμο σχολεία.

 

 

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Συγκρητισμός σταματά στην Τάρμαρο - δηλώσεις του Δημάρχου Αγίου Νικολάου

 

 

 

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αναμένεται να επιδιώξουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι Δήμαρχοι του νομού Λασιθίου, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την αναμόρφωση του BOAK, μετά μάλιστα και τις πρόσφατες ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και όπως συμπέραναν αδικούν  κατάφωρα και μ΄ένα εντελώς άκομψο τρόπο την προοπτική επέκτασης του οδικού δικτύου στο νομό Λασιθίου, γεγονός που δεν δίνει την δυνατότητα ν΄ αποκτήσει η ευρύτερη περιοχή,  το βασικό αναπτυξιακό έργο που στερείται επί σειρά ετών.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός λίγο μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (14/8) στον Δήμο, έκανε γνωστό ότι επιχειρήθηκε μια προσπάθεια ώστε να καταγραφεί η πολιτική βούληση όχι μόνο των αιρετών της αυτοδιοίησης αλλά και των κατοίκων του νομού για τις τρέχουσες εξελίξεις. 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν συμφωνήθηκε η σύνταξη και η αποστολή υπομνήματος στον πρωθυπουργό, από τον οποίο μεταξύ άλλων θα ζητηθεί συνάντηση  προκειμένου να ξεκαρθαριστεί εάν πράγματι η απόφαση για την "Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του τμήματος του ΒΟΑΚ Χανιά-Ηράκλειο", (νέος αυτοκινητόδρομος 142 περίπου χιλ.), είναι τελεσίδικη, ώστε να ληφθούν και από την πλευρά των αιρετών οι ανάλογες αποφάσεις.

Μάλιστα στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα στο Ηράκλειο, αναμένεται να κατατεθούν οι απόψεις και οι ενστάσεις των αιρετών αλλά και των συλλογικών φορέων και ενδεχομένως ν΄αποφασιστούν περαιτέρω κινητοποιήσεις.

"Αντιλαμβανόμαστε - δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου - ότι σε μια εποχή που τόσα μεγάλα θέματα είναι ανοικτά,  η συνάντηση με τον πρώτο τη τάξει πολίτη της κυβέρνησης, δεν είναι μια απλή υπόθεση, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα είναι καθοριστικό για τους κατοίκους του Λασιθίου, δεδομένου ότι εν τοις πράγμασι αποδεικνύεται πλέον ξεκάθαρα ότι ο συγκρητισμός σταματάει στην Τάρματο και δεν προχωρά στο Ν.Λασιθίου"! 

Θεωρούμε τον τόπο μας  υποβαθμισμένο-πρόσθεσε- θεωρούμε ότι από τους κυβερνητικούς παράγοντες το Λασίθι, τοποθετείται στην δεύτερη κατηγορία και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για ν΄αλλάξει αυτή η λογική.

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα αλλά και η στάση των αυτοδιοικητικών κατά την διεξαγωγή του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, που θα καταδεικνύουν στο εξής ξεκάθαρα ότι οι τοπικές κοινωνίες απαιτούν να τους αποδωθούν τα στοιχειώδη από το κεντρικό κράτος.

 Στην συνάντηση παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας, Οροπεδίου Λασιθίου κ.κ. Αντ. Ζερβός, Θεοδ. Καλαντζάκης, Θ. Πατεράκης, Γ. Στεφανάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Π.Σ κ. Μ.Κλώντζας, οι πρόεδροι του Ε.Β.Ε Λασιθίου και Εργατικού Κέντρου κ.κ. Θ. Χαριτάκης, Μ. Πεπόνης, καθώς και οι βουλευτές Μ.Θραψανιώτης (Συριζα), Μ. Συντιχάκης (Κ.Κ.Ε). 

Γραπτά μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν οι βουλευτές Γ.Πλακιωτάκης, Β. Κεγκέρογλου, Σπ. Δανέλλης.

Περισσότερα Άρθρα...