Συνέντευξη του Αντώνη Ζερβού στην ΑΝΑΤΟΛΗ

Αντώνης Ζερβός

Συνέντευξη του Αντώνη Ζερβού από τον δημοσιογράφο Νίκο Τραντά που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ στις 4.4.2014

_Ενάμισι μήνα πριν στηθούν οι κάλπες, πείτε μας, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία του συνδυασμού σας και η συγκρότηση του ψηφοδελτίου;

Έχω ήδη επισημάνει, σε προηγούμενη συνέντευξη, ότι το σημερινό κοινωνικό τοπίο μέσα στο οποίο θα γίνουν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχει προηγούμενο. Η κούραση, η οργή, η αγανάκτηση, η αδιαφορία του κόσμου και η απαξίωση του πολιτικού συστήματος λειτουργεί αποτρεπτικά για την εμπλοκή – ειδικά νέων ανθρώπων – στα κοινά.

Παρ’ όλα ταύτα βρισκόμαστε στο τέλος.

 Απομένει η οριστικοποίηση των προσώπων σε κάποια μικρά χωρία και στην περιοχή Βραχασίου. Υπάρχει όμως χρόνος για την ολοκλήρωση στελέχωσης του ψηφοδελτίου μας με ικανούς συνεργάτες.

_Όπως έχει διαμορφωθεί το προεκλογικό σκηνικό, διαβλέπετε τη δυνατότητα να κατέβουν πέντε συνδυασμοί στην εκλογική μάχη για το Δήμο Αγίου Νικολάου. Υπάρχει η «πολυτέλεια» του διαγκωνισμού τόσων υποψηφίων σε ένα Δήμο σαν του Αγίου Νικολάου και είναι τόσο ουσιώδεις οι διαφορές μεταξύ σας, για να παραμένουν «αγεφύρωτες»; Με απλά λόγια, υπάρχει πεδίο συνεργασίας σε προγραμματικό επίπεδο ή απλά βρισκόμαστε απέναντι σε προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες, που θέτουν σε δεύτερη μοίρα τη δουλειά για τον τόπο;

Την θέση μας για τις πιθανές συνεργασίες την έχουμε καταθέσει ήδη. Θεωρούμε ότι ο "πλουραλισμός" της τελευταίας στιγμής, δεν βοηθά στο να προκύψει το καλύτερο αποτέλεσμα για τον τόπο. Οι διαφορές μας με ορισμένες δημοτικές κινήσεις είναι διαφορές πολιτικής. Απορρίπτουμε την διαχειριστική λογική και τις παρεμβάσεις και τα έργα βιτρίνας, ή τη συστράτευση για να μείνουμε όλοι "στα πράγματα". Στοχεύουμε σε πολιτική μακράς πνοής, με βαθιές τομές, μακριά από μικροπολιτικές και τη μίζερη διαχείριση. Μια δημοτική αρχή πρέπει να βρισκόμαστε μπροστά από τα γεγονότα και όχι συνέχεια να βολεύεται με το λιγότερο κακό.
Στην λογική αυτών των αρχών και εφ’ όσον υπάρχει διάθεση για συζήτηση δεν θα την αρνηθούμε, ούτε τώρα ούτε αργότερα.

_Eπειδή οι «αντίπαλοι» σας χρεώνουν ως τοπικό παράγοντα που έρχεται από το παρελθόν, με βαρίδια από το ΠΑΣΟΚ στέλεχος του οποίου υπήρξατε και με τη στήριξη του οποίου είχατε εκλεγεί, τί τους απαντάτε;

"Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτο". Αλήθεια, οι αντίπαλοί μας προέρχονται από παρθενογένεση; Όλοι δεν υπήρξαν στελέχη των σημερινών πολιτικών χώρων;
Όσο για την πορεία μου ως τοπικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το δήλωσα από την πρώτη δημόσια δήλωσή μου, ότι "… δεν πετώ ούτε μία μέρα". Όχι γιατί έγιναν όλα σωστά. Αλλά γιατί μόνο όποιος δεν δουλεύει αυτός δεν κάνει και λάθη. Και όσοι επικαλούνται την πορεία μου αυτή, γιατί δεν καταμαρτυρούν συγκεκριμένα περιστατικά που έγιναν από μένα εν ονόματι του ΠΑΣΟΚ, αλλά μου χρεώνουν, γενικώς και αορίστως, το "κακό’" ΠΑΣΟΚ; Δεν γνωρίζουν μήπως την αποστασιοποίησή μου, εδώ και χρόνια από τον κομματικό χώρο, λόγω σοβαρών διαφωνιών μου με την ακολουθούμενη πολιτική πρακτική; Αλλά το γεγονός αυτό αποσιωπάται. Για ευνόητους λόγους.

Δεν είναι δυνατόν να απαξιώνονται, συλήβδην, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και οι ψηφοφόροι του. Επειδή στελέχη του χώρου που διαχειρίστηκαν δημόσιες θέσεις και εξουσία και απεδείχθησαν ανάξιοι της εμπιστοσύνης όλων μας δεν σημαίνει ότι φταίμε όλοι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Όπως δεν είναι όλοι ίδιοι σε κανένα πολιτικό χώρο, και ειδικά πολυσυλλεκτικό, όπως είναι τα κόμματα εξουσίας. Μήπως όσοι με κατηγορούν θεωρούν ότι η μετακίνηση ενός πολιτικού στελέχους, σε άλλο πολιτικό χώρο, αποτελεί κολυμβήθρα του Σιλωάμ που δίδει απαλλαγή "αξιόποινων" πράξεων; Ή μήπως αναζητείται νέο είδος πιστοποιητικού κοινωνικοπολιτκών φρονημάτων όπως στην μετεμφυλιακή περίοδο, αλλά αντιστρόφως αυτή τη φορά;
Και ο αείμνηστος Γ. Γεννηματάς ΠΑΣΟΚ ήταν. Και μάλιστα βαθύ ΠΑΣΟΚ. Αλλά άφησε έργο. Και τον αναπολούμε με νοσταλγία. Όλοι.

Οι ταμπέλες αποτελούν εύκολη λύση για περιορισμό του προβλήματος. Αποκλείεις τον άλλο και δεν κοιτάς μήπως έχει κάτι ουσιαστικό να προσφέρει.

Χρειάζεται πολιτικό ανάστημα, και πολιτική ηθική, για να μπορείς να αναγνωρίζεις την ποιότητα και τις ικανότητες του αντιπάλου. Δύσκολα πράγματα στην εποχή μας.

Η "κατηγορία" όμως αυτή, αφορά εμένα προσωπικά και για μια προηγούμενη περίοδο. Ο συνδυασμός "Δικαίωμα στην πόλη" είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Αποτελείται από παλιά και νέα στελέχη. Νέα παιδία με όρεξη για δουλειά και προσφορά στον τόπο. Με νέες ιδέες. Με διαφορετικές αφετηρίες αλλά κοινό στόχο, το καλό και την προοπτική του δήμου μας. Που θέλουν να αξιοποιήσουν την εμπειρία των παλαιότερων για να δώσουν άλλη κατεύθυνση στην διοίκηση και την προκοπή του τόπου. Τα στελέχη αυτά βρήκαν το κουράγιο και την δύναμη να συμμετάσχουν στην κοινή αυτή προσπάθεια για να σπάσουν το φόβο που μπαίνει στις ψυχές μας και μας κρατά δέσμιους του χθες. Για να αλλάξουν τις συνήθειες, τις αντιλήψεις μας και τις νοοτροπίες που μας καθήλωσαν ηθικά, αξιακά, πολιτιστικά και όχι μόνο οικονομικά. Και χαίρομαι που δουλεύω μαζί τους. Νοιώθω σεβασμό και αμέριστη εκτίμηση για τη νέα γενιά. Γιατί αν συμβούν τα παραπάνω θα πάμε μπροστά. Και γιατί το μέλλον είναι δικό τους.

_Ακούσατε τον απολογισμό της απερχόμενης δημοτικής αρχής, με την οποία ουσιαστικά ο νυν δήμαρχος και ο συνδυασμός του ξεκινά τον προεκλογικό του αγώνα. Πως σχολιάζετε συνολικά το έργο του και που θεωρείτε ότι απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των δημοτών;

Είναι κρίμα, από μια δημοτική αρχή με δύο συνεχόμενες θητείες, να αναζητεί άλλοθι για να αναδείξει το έργο της, στην υποτιθέμενη καμένη γή (!!!) των προηγούμενων δημοτικών αρχών.
Οι δημοτικές αρχές, όπως όλη η δημόσια διοίκηση, έχουν συνέχεια. Ο σχεδιασμός, η μελέτη, η εξεύρεση πόρων, δηλαδή η ωρίμανση ενός σοβαρού και μακρόπνοου έργου πάντα ξεπερνά την θητεία μιας δημοτικής αρχής. Να θυμίσω λοιπόν στον σημερινό Δήμαρχο ότι το έργο της μεταφοράς λυμάτων από το Καλό Χωριό στον βιολογ. καθαρισμό του Αγ. Νικολάου έγινε την περίοδο 1999-2002. Ο πολιτιστικός χώρος του παλιού ελαιουργείου Αρχαύλη, στην Κριτσά, επίσης. Ειδικά το έργο αυτό, έτοιμο εδώ και πολύ καιρό, έμενε κλειστό για να εγκαινιασθεί τώρα, προεκλογικά. Οι προσπάθειες για την τριτοβάθμια επεξεργασία του βιολογικού καθαρισμού της πόλης ξεκίνησαν πριν το 1998 .Οι οριζοντιογραφίες και οι μηκοτομές του νέου σχεδίου πόλης – βασικά εργαλεία για την υλοποίηση του - υπάρχουν από το 1993 που εγκρίθηκε το σχέδιο πόλης. Αυτά αποτελούν μικρό μέρος της καμένης γης.

Το ζητούμενο όμως κατά την άποψη μας είναι αν, από το έργο που έγινε την 8ετία αυτή, προέκυψε προστιθέμενη αξία για τον τόπο ή όχι. Αν έγινε απλή διαχείριση ή έγιναν ενέργειες μακράς πνοής που θα δώσουν νέα δυναμική για μια ανάκαμψη του τόπου. Έγιναν τομές; Ή απλά τα είχαμε με όλους καλά;
Νομίζω ότι η εικόνα του Δήμου σήμερα, με τις υποδομές του, με την εικόνα του κοινωνικού ιστού του, δίνει μόνη της την απάντηση. Απέτυχαν να εμπνεύσουν. Να ενώσουν. Να σχεδιάσουν με προοπτική. Πάντα ήμασταν πίσω από τα γεγονότα, προσπαθώντας να σώσουμε ότι σώνεται. Πάντα διαμαρτυρόμενοι. Χωρίς ενέργεια, χωρίς προτάσεις. Οργανώνοντας διαμαρτυρίες για να μην ειπωθεί ότι δεν έγινε τίποτα. Δεν θέλησαν να βάλουν τους δημότες μπροστά στις ευθύνες τους και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο για τον τόπο. "Ελεγχόμενες" διαμαρτυρίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έκτακτη συνεδρίαση του δημ. Συμβουλίου για την ΑΣΤΕΑΝ πριν λίγο καιρό. Προτάθηκε από τον πρώην βουλευτή Ν. Κοκκίνη, που ήταν παρών, πρόεδρος της επιτροπής αγώνα να αναλάβει ο δήμαρχος. Και μέλη, ο Περιφερειάρχης που ήταν παρών και δεν αντέδρασε, και όποιος άλλος κρινόταν πολιτικά σημαντικός για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν έγινε όμως αποδεκτή η πρόταση και συγκροτήθηκε επιτροπή από φορείς της πόλης και μόνο. Εξυπακούεται ότι δεν υποτιμώ κανένα από τους φορείς της πόλης ούτε την προσφορά των μελών της συγκροτηθείσας επιτροπής. Αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να εμφανίζεσαι πάνοπλος. Και να δέχεσαι κάθε δυνατή "εξωτερική" βοήθεια. Φαντάζεσθε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε τον Περιφερειάρχη Κρήτης να διεκδικεί την ΑΣΤΕΑΝ για τον Άγιο Νικόλαο και την ευκαιρία αυτή την χάσαμε;
Και διοικητικά όμως υπάρχουν πολλά και σοβαρά ζητήματα. Π.χ. η Πολεοδομία Αγ. Νικολάου έμεινε 2 χρόνια χωρίς προϊστάμενο. Σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, με συχνές αλλαγές νομοθεσίας. Η διοικητική δυστοκία έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν αιτήσεις δημοτών που αναμένουν εδώ και χρόνια μια απάντηση (π.χ. κάτοικοι οδού Νεαπόλεως στο Σταυρό). Η στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, παρ’ όλη την αποψίλωση των τελευταίων χρόνων παραμένει ακόμα σε πολύ καλό επίπεδο. Και οι υπάλληλοι του Δήμου, με κατάλληλη καθοδήγηση και αίσθημα στήριξης από την πολιτική ηγεσία, θα είχαν κάνει πολύ περισσότερα. Γιατί μπορούν.

Όσο για έργα, έγιναν. Ήταν όμως "εύκολα" έργα. Βιτρίνας. Τα σοβαρά ζητήματα βάλτωσαν. Εξ αιτίας της ατολμίας και των αδιαφανών διαδικασιών που αποτελούσε σταθερή πρακτική της δημοτ. αρχής. Κυκλοφοριακό, παραλιακό μέτωπο, σχέδιο πόλης Νεάπολης, ένταξη Σπιναλόγκα στα μνημεία της UNESCO, κ.λ.π. Μεγάλα, λιμνάζοντα όμως, ζητήματα για τον Δήμο. Που απλά παρακολουθεί. Και αν προκύψει θετικό αποτέλεσμα επαίρεται για την επιτυχία, ενώ στην αντίθετη περίπτωση φταίνε μόνο οι άλλοι.
Ο Δήμαρχος είπε ότι απορροφήθηκαν σημαντικά κονδύλια του ΕΣΠΑ. Φυσικά, αφού πριν 4 χρόνια ασφαλτοστρώναμε το Σταυρό και τώρα τον ξαναξυλώσαμε για να τον ξαναφτιάξουμε. Γιατί; Που είναι ο σοβαρός – και σε βάθος χρόνου - προγραμματισμός; Και η σπατάλη των χρημάτων του δημότη; Ανύπαρκτος σχεδιασμός μακράς πνοής. Ο προγραμματισμός πέτυχε στο να ξεκινήσουν έργα μόνο παραμονές εκλογών μετά από απραξία ετών.


_Μια παρέμβαση σε ένα χώρο που αποτελεί τον οικονομικό «πνεύμονα» της πόλης, και που αφορά στην ουσιαστική και συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Αγίου Νικολάου, από το Καθολικό ως την Αμμουδάρα, απέτυχε η σημερινή δημοτική αρχή να την υλοποιήσει, σκοντάφτοντας από το πρώτο βήμα, που ήταν η ανάθεση της μελέτης. Μάλιστα, ο Δήμαρχος κατήγγειλε ότι η απόπειρα υπονομεύτηκε από τοπικούς παράγοντες. Ποια είναι η θέση σας στο θέμα αυτό;

Η ευκολότερη δικαιολογία για την αποτυχία μας είναι το "φταίνε οι άλλοι". Αποδίδουμε ευθύνες στους άλλους και τελειώσαμε. Τις δικές μας τις ευθύνες για λάθος χειρισμούς, τις "σπρώχνουμε κάτω από το χαλάκι".

Για το ζήτημα του παραλιακού μετώπου και του πράσινου στον Λαγκό υπάρχει παρασκήνιο. Εξ αρχής οι διαδικασίες που επέλεξε το κλειστό τεχνικό κύκλωμα του Δημάρχου για την διαχείριση και προώθηση του θέματος ήταν λανθασμένες. Θέλησαν να το διαχειριστούν με ανάθεση ερευνητικού έργου (!!!) στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Πως και γιατί προέκυψε αυτή ή διαδικασία, και όχι η ξεκάθαρη και διαφανής διαδικασία προκήρυξης αρχιτ. διαγωνισμού, ας το ερμηνεύσει ο καθένας μας. Παντελής έλλειψη διαφάνειας. Η αντίδραση του ΤΕΕ/ΤΑΚ πλασαρίστηκε ως συντεχνιακή υπονόμευση. Η παρέμβαση του ΤΕΕ όμως είχε ως στόχο την αναζήτηση διαφανών διαδικασιών το άρτιο τεχνικά έργο και όχι συντεχνιακά θέματα.
Αν εξ αρχής είχε προκηρυχτεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών, όπως είχε προταθεί, σήμερα θα είχαμε ήδη προτάσεις για να επιλέξουμε. Και ενδεχομένως να είχαμε καταλήξει.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά ότι η ανάδειξή του θαλασσίου μετώπου μέχρι "Αμμούδι" έχει άμεση σχέση με το κυκλοφοριακό σενάριο που θα επιλεγεί για την περιοχή του λιμανιού.
Η ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου είχε τεθεί ως θέμα προτεραιότητας από το 2002. Δώδεκα χρόνια όμως δεν έφτασαν για να βρεθούν οι κατάλληλες διαδικασίες για την ωρίμανση του έργου.

Για τον συνδυασμό μας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Και θα προχωρήσουμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς και απόλυτη διαφάνεια.


_O Δήμος αγόρασε την έκταση στο Λάκκο συνάπτοντας μεγάλο δάνειο και ετοιμάζεται να αποκτήσει και άλλη μια μεγάλη αδόμητη έκταση ανατολικά του νοσοκομείου, λαμβάνοντας άλλο ένα μεγάλο δάνειο για να συμπληρώσει τη χρηματοδότηση που έλαβε για το σκοπό αυτό από το «Πράσινο Ταμείο». Έπραξε σωστά; Πως μπορούν να αξιοποιηθούν οι χώροι αυτοί υπέρ του δημότη;

Η απόκτηση του πρασίνου στον Λαγκό αλλά και των ακινήτων ανατολικά του Νοσοκομείου είναι σωστή ενέργεια. Και τα δύο αποτελούν σημαντικά αποκτήματα για τον αστικό ιστό της πόλης και έπρεπε εδώ και χρόνια να είχαν αποκτηθεί αφού αποτελούν βασικά 'εργαλεία" του παλιού σχεδίου πόλης.

Η υλοποίηση τέτοιων στόχων απαιτεί σημαντικό χρόνο που ξεπερνά την μία δημαρχιακή θητεία. Οι πράξεις αναλογισμού των δύο αυτών χώρων είχαν συνταχθεί επί δημαρχίας μου, η δε αγορά του Λαγκού είχε προχωρήσει πάρα πολύ αφού τον Δεκέμβριο του 2002 είχε ορισθεί δικάσιμος για τον καθορισμό της προσωρινής τιμής, με δικηγόρο τον κ. Ιωαν. Συλιγνάκη που ακυρώθηκε όμως λόγω διαφορετικών προτεραιοτήτων των επόμενων δημοτ. αρχών. Και μάλιστα και πολύ συμφερότερους για τον Δήμο όρους και σε εποχές που τα λεφτά ήταν ευκολότερα. 

Ο στόχος για τον "Λαγκό" ήταν και παραμένει αφ’ ενός μεν να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου αλλά να εξυπηρετηθεί και η ανάγκη στάθμευσης. Η βασική σκέψη είναι στο σημερινό επίπεδο να διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης και πάνω απ’ αυτόν να διαμορφωθεί, στο επίπεδο των εκατέρωθεν δρόμων, πράσινο, πλατεία, παιδ. χαρές κ.λ.π. Έτσι θα διατηρηθεί ο χώρος εκτόνωσης στο κέντρο της πόλης και ως πράσινο αλλά θα βοηθήσει και την κυκλοφορία με τους χώρους στάθμευσης δηλ. υπόγειος χώρος στάθμευσης με κοινόχρηστο χώρο στην οροφή του. Και τα σημαντικά χρήματα που διατέθηκαν θα πιάσουν τον καλύτερο δυνατό τόπο.

Η διαμόρφωση του χώρου αυτού, είχε συμπεριληφθεί στην προαναφερθείσα σύμβαση με το Πολυτεχνείο Κρήτης, για το ερευνητικό πρόγραμμα (!!!) που αναφέρθηκα πριν στο θαλάσσιο μέτωπο. Και φυσικά δεν προχώρησε ούτε το θέμα αυτό. Ο προϋπολογισμός ενός τέτοιου έργου είναι μεγάλος και η υλοποίησή του σίγουρα ξεπερνά την μία δημοτική αρχή.
Η απόκτηση των ακινήτων ανατολικά του νοσοκομείου θα βοηθήσει σημαντικά διότι θα επανεξετασθεί η κυκλοφορία γύρω από το Νοσοκομείο με μεγαλύτερη άνεση, ενώ θα προκύψει και ικανός χώρος στάθμευσης αλλά και πρασίνου με την ίδια λογική που περιέγραψα και στον Λαγκό.

_Προσωπικά, ως δήμαρχος, είχατε κάνει το πρώτο, ουσιαστικά, τολμηρό βήμα, στο κυκλοφοριακό, με την πεζοδρόμηση της 28ης Οκτωβρίου, προκαλώντας πολλά θε-τικά και αρνητικά σχόλια. Θεωρείτε ότι έγιναν σωστές κινήσεις στη συνέχεια για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών θεμάτων της πόλης; Βελτιώθηκε ή επιδει-νώθηκε η κατάσταση;

Το κυκλοφοριακό ζήτημα είναι μόνιμο θέμα της πόλης εδώ και χρόνια. Δυστυχώς μετά το 2002 οι δημοτ. αρχές δεν ήθελαν να δούν το θέμα της κυκλοφορίας ως θέμα αιχμής, για την ποιότητα ζωής της πόλης. "Θόλωσαν" το κυκλοφοριακό σενάριο, που με τεράστιο – αλλά επιβεβλημένο - πολιτικό κόστος, προτείναμε τότε ως δημοτ. αρχή. Σήμερα λοιπόν, το βασικό σενάριο κυκλοφορίας δεν είναι εμφανές. Υλοποιούνται παρεμβάσεις, σκόρπιες και λειτουργικά ασύνδετες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να καταβάλλεται μεν οικονομικό κόστος χωρίς όμως να προκύπτει ουσιαστικό κυκλοφοριακό όφελος. Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις χωρίς κυκλοφοριακή λογική.

Οι κυκλικοί κόμβοι συζητιούνται από το 2009 και τους υλοποιούμε βιαστικά το 2014 και με αρκετές ενστάσεις. Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το ζήτημα στην οδό Καραμανλή, όπου με την επιλεγείσα λύση δεν εξυπηρετείται ο κάτοικος του Σταυρού για να έρθει στην πόλη. Έτσι ο κάτοικος στην περιοχή της γέφυρας, πρέπει να πάει μέχρι σχεδόν το κόμβο Κριτσάς για να κάνει αναστροφή!!! Για την κλίμακα της πόλης αυτό είναι απαράδεκτο. Για τις τοπικές συνθήκες θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί 3 κυκλικοί κόμβοι. Ο πρώτος στην προηγούμενη διασταύρωση από εκεί που έγινε τώρα (προς την μεριά της Κριτσάς), ο δεύτερος στο παλιό αλουμινάδικο Ταμπουρατζή και ο τρίτος στο ενδιάμεσο μέχρι την γέφυρα, πιο κοντά στην Γέφυρα, για να μην υπάρξουν προβλήματα στο λειτουργούν πρατήριο. Η "συχνότητα" των κόμβων θα δράσει και ανασταλτικά ως προς την ταχύτητα κυκλοφορίας. Άρα θετικά, ενώ θα βοηθήσει και τα μέγιστα στην "μεταφορά" της κυκλοφορίας από την μια πλευρά στην άλλη του Σταυρού.

Επίσης υλοποιήθηκε (;) και ο περιφερειακός του σχεδίου πόλης. Χωρίς όμως να λειτουργεί. Διότι: α) δεν κατασκευάστηκε η γέφυρα στον Ξεροπόταμο, β) η κυκλοφορία από τα Νόμια δεν μπορεί να διοχετευθεί εύκολα προς τον εθνικό, άρα δεν μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά για την περιοχή Γαργαδόρου, γ) με την κατασκευή του κλάδου επιτάχυνσης προς τον ΒΟΑΚ (πρώην οδός Νεαπόλεως) καταργήθηκε η συνέχεια του στην περιοχή αυτή. Άρα; Περιφερειακός λοιπόν δεν υπάρχει. Ενώ διατέθηκαν αρκετοί πόροι. Έπιασαν τόπο; Τα συμπεράσματα δικά σας.

Τέλος, με το ξεκίνημα της τουρ. περιόδου ξεκίνησαν έργα μέσα στην πόλη. Τώρα; Γιατί δεν ξεκίνησαν Οκτώβρη; Και εδώ απλά προεκλογικός προγραμματισμός. Και τι ακριβώς επιτυγχάνουμε με την παρέμβαση αυτή; Περιορίζουμε τον χώρο κίνησης και στάθμευσης. Γιατί; Πως θα τα αντικαταστήσουμε; Ή αγοράσαμε το "Λαγκό", τον αφήσαμε έτσι άναρχο και θεωρούμε ότι θα μας λύσει όλα τα προβλήματα; Με τις παρεμβάσεις που έγιναν στο κέντρο τα τελευταία χρόνια, πόσες θέσεις στάθμευσης χάθηκαν; Πως προτιθέμεθα να τις αντικαταστήσουμε; Η εξεύρεση και απόδοση χώρων στάθμευσης όμως δεν είναι τόσο καλλιτεχνική δημιουργία όσο τα πεζοδρόμια. Ούτε πολύ βιτρίνα.
Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεσθε ότι σοβαρή βελτίωση στις κυκλοφοριακές συνθήκες της πόλης, ουσιαστικά δεν υπάρχει.

_Tα ταμειακά ελλείμματα μαρίνας και τ. Δήμου Νεαπόλεως, παραμένουν ανοιχτές πληγές στο Δήμο Αγίου Νικολάου. Έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν; Πως πιστεύεται ότι πρέπει να κλείσουν, πολιτικά, οι υποθέσεις αυτές ώστε να επέλθει η «κάθαρση» και το αίσθημα αποκατάστασης της αλήθειας και δικαίου στη συνείδηση του δημότη;

Δυστυχώς τα θέματα αυτά που ταλανίζουν τις κοινωνίες του Αγ. Νικολάου και της Νεάπολης δεν θα κλείσουν εύκολα. Από την στιγμή που έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη, ακολουθούμε τους ρυθμούς της, περιμένοντας το όποιο αποτέλεσμα. Πολιτική λύση δεν μπορεί να επιβληθεί, ούτε είναι σωστό. Η κοινωνία, μετά τις οριστικές αποφάσεις τις δικαιοσύνης, θα αποκαταστήσει τις πληγές της μόνη της.

_Ο Δήμος Αγίου Νικολάου καταλαμβάνει σήμερα μια τεράστια έκταση, όντας ο μεγαλύτερος Δήμος και σε πληθυσμό, στο Νομό Λασιθίου. Θεωρείτε ότι έχει κάνει βήματα ώστε οι διάσπαρτες τοπικές κοινωνίες που τον συγκροτούν να αποκτήσουν κοινή αναφορά; Ποια είναι τα «αγκάθια» που βλέπετε να εμποδίζουν τη συγκρότηση ενιαίου κοινωνικού ιστού, «επωάζοντας» τοπικές αντιπαλότητες και συγκρούσεις;

Πρώτα ο "Καποδίστριας" και στην συνέχεια ο "Καλλικράτης" αποτελούν σοβαρά "εργαλεία" για την σύγκλιση των τοπικών κοινωνιών. Δυστυχώς όμως δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Αφ’ ενός μεν διότι το κεντρικό κράτος δεν απεδείχθει αξιόπιστο και σοβαρό ώστε να στηρίξει τις επιλογές του και αφ’ εταίρου οι τοπικοί άρχοντες εφάρμοσαν το αγγλικό "διαίρει και βασίλευε" που τους βολεύει. Εύκολα διαχειρίζεσαι μια κατακερματισμένη κοινωνία από μια συμπαγή και αλληλέγγυα.

Η ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής πρέπει να λειτουργεί προς την κατεύθυνση της συσπείρωσης και όχι του στείρου τοπικισμού. Η διαχείριση των διαθέσιμων πόρων με μοναδικό κριτήριο το πληθυσμιακό είναι πέρα για πέρα λάθος. Ακυρώνει κάθε δυνατότητα ολοκλήρωσης έργων αλλά και ανάπτυξης και αλληλοστήριξης από τις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να υπάρξει σωστός προγραμματισμός με στόχο την ολοκλήρωση των έργων και την εκ περιτροπής παρέμβαση σε όλα τα δημοτικά και κοινοτικά διαμερίσματα του δήμου.

Η σύμμετρη ανάπτυξη, η ειλικρίνεια λόγων και έργων, η συνεχής επαφή με τον πολίτη, η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στις ενέργειες, ο σεβασμός του δημότη, ο σεβασμός στο περιβάλλον χωρίς ακρότητες, μπορεί, με πολύ προσπάθεια φυσικά, να φέρει θετικά αποτελέσματα. Να πείσει ότι υπάρχει και άλλη πολιτική. Για τον άνθρωπο και τον τόπο.

Έτσι με διαφάνεια, όραμα, τόλμη και αποφασιστικότητα, αξιοποίηση του σύγχρονου περιβάλλοντος, και πολύ δουλειά είμαστε σίγουρη ότι αποκτούμε δικαίωμα στο αύριο.