Σημείωμα του Επικεφαλής

 


Οι επόμενες δημοτικές εκλογές γίνονται μέσα σε ένα μοναδικό τοπίο. Μετά από μια 5ετία σκληρής οικονομικής πραγματικότητας και σχεδόν ολοκληρωτικής αποδόμησης του πολιτικού συστήματος καλούμαστε να εκλέξουμε την επόμενη δημοτική αρχή. Σε μια εποχή που από την μια μεριά οι Δήμοι εξελίσσονται στην μοναδική διοικητική οντότητα που έρχεται σε επαφή με τον πολίτη, άρα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και σπουδαιότητα γι’ αυτόν , την ίδια στιγμή το κεντρικό απρόσωπο κράτος τους αποψιλώνει από κεντρικούς πόρους που θα έπρεπε να τους αποδίδει για να μπορούν να υπηρετήσουν σωστά τα καθήκοντα που τους ανατίθενται.

Απευθυνόμαστε σε ένα κόσμο κουρασμένο, απογοητευμένο, οργισμένο αλλά ταυτόχρονα ικανό να αφουγκραστεί αυτά που λέγονται και να πάρει θέση με βάση την ειλικρίνεια, την δυνατότητα υλοποίησης όσων ειπωθούν, αλλά και το μέχρι σήμερα "ίχνος’" του καθ’ ενός από εμάς που του ζητούμε να μας εμπιστευθεί. Η συνέπεια λόγων και έργων και η αποτελεσματικότητα ενός εκάστου θα πρέπει να αποτελέσει σημαντικό κριτήριο επιλογής.

Στο τοπίο αυτό, όντας ζωντανό κομμάτι του Δήμου, ενεργός πολίτης, παρών στα δημοτικά πράγματα εδώ και πολλά χρόνια, αποφάσισα να συμμετάσχω ξανά. Με διαφορετική λογική, αφουγκραζόμενος τα σημεία των καιρών. Φυσικά, πριν ανακοινώσω την συμμετοχή μου, στα δημοτικά πράγματα ήρθα σε επαφή με πολύ κόσμο, τον χρόνο που μας πέρασε. Υποστηρικτές και μη. Στην πόλη και στα χωριά. Παλιούς φίλους και νέους ανθρώπους. Πολλούς νέους. Θέλησα να καταγράψω αντιδράσεις, απόψεις, αγωνίες, οράματα. Να διερευνήσω την δυνατότητα συμμετοχής των νέων στα δημοτικά πράγματα. Την δυνατότητα συνύπαρξης παλαιών στελεχών και πρωτοεμφανιζόμενων. 

Ξεκαθάρισα, εξ αρχής σε όλους, ότι η παρουσία μου τη φορά αυτή θα γίνει με διαφορετική αφετηρία, χωρίς κομματικές ομπρέλες. Οι πρακτικές αυτές δοκιμάστηκαν στο παρελθόν. Σήμερα όμως είναι εκτός πραγματικότητας. Η πορεία μου, και η πολιτική θέση μου, είναι γνωστή σε όλους. Η αποστασιοποίηση από το κομματικό γίγνεσθαι του χώρου που υπηρέτησα – εδώ και χρόνια - έγινε βασικά γιατί διαφώνησα πολύ νωρίς με την πολιτική πρακτική των τοπικών κομματικών παραγόντων και όχι γιατί άλλαξα κοσμοθεωρία. Εξ άλλου πάντα θεωρούσα ότι στις τοπικές κοινωνίες η κομματική επιβολή δεν έχει θέση. Πολύ περισσότερο τώρα που η αξιοπιστία των πολιτικών φορέων βρίσκεται σε βαθειά αμφισβήτηση. Τα μαζικά κόμματα πρέπει να αντιληφθούν ότι η κοινωνία δεν θέλει πλέον ποδηγέτηση. Απαιτεί δικαιοσύνη, ειλικρίνεια, αξιοκρατία, διαφάνεια. Έχουν σαφή ρόλο και πολύ μεγάλο έργο μπροστά τους για την διόρθωση της πορείας και της προοπτικής της χώρας. Ας ασχοληθούν μ’ αυτό και ας αφήσουν τις τοπικές κοινωνίες να διαχειριστούν τα του οίκου τους.

Μέσα από τις επαφές αυτές διαπιστώθηκε ότι μπορούσε να συγκροτηθεί μια αξιόλογη, αξιόμαχη και αξιόπιστη ομάδα συμπολιτών και συμπολιτισσών με κοινό όραμα και στόχο. Για να διαπιστωθεί η δυνατότητα εποικοδομητικής συνύπαρξης και συνεργασίας αυτής της πρώτης ομάδας που είχε διαμορφωθεί κατά την διάρκεια των επαφών μου, προκάλεσα την 1η μας συνάντηση τον Οκτώβρη που μας πέρασε. Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση διαπιστώθηκε απ’ όλους μας ότι η συνύπαρξη και η συναποδοχή "περπάτησε". Και μάλιστα, πολύ καλύτερα απ’ ότι φαινόταν αρχικά.

Μετά απ’ αυτή την επιτυχή συνάντηση, αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσω την πρόθεση μου να ξαναζητήσω, και εξ ονόματος των συνεργατών, την εμπιστοσύνη των συμπολιτών για να διαχειριστούμε τις τύχες του τόπου μας την επόμενη 5ετία. Κάτι που έγινε όπως ξέρετε. Παράλληλα συνεχίσθηκαν – και συνεχίζονται – οι επαφές για την ολοκλήρωση της στελέχωσης του ψηφοδελτίου. Η αναζήτηση συνεργατών στηρίζεται στην λογική της προσέγγισης προσώπων, ως αυτόνομων προσωπικοτήτων, χωρίς εμπλοκή κομματικών χώρων. Διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικές πολιτικές θέσεις αλλά κοινό όραμα και στόχος. Το καλό του τόπου μας. Κριτήριο προσέγγισης, η προσωπικότητα και το "ίχνος" του καθενός καθώς και η συμμετοχή του σε δράσεις εκτός από την επαγγελματική ενασχόληση.

Προσπάθεια να πεισθούν νέα παιδιά να μπουν στο παιχνίδι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ώστε ο διαφορετικός τρόπος σκέψης, το διαφορετικό αξιακό σύστημα, η φρεσκάδα και η ορμητικότητά τους να μπολιάσουν το διοικητικό γίγνεσθαι της πόλης. Να καταλάβουν τι σημαίνει διαχείριση. Συμμετοχή στον σχεδιασμό του αύριο αλλά και ανάληψη ευθυνών. Το εγχείρημα δύσκολο και έξω από τις συνήθεις λογικές. Δεν έχεις να διαχειριστείς και να διευθετήσεις μόνο τοπικισμούς αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν σαν βάση είτε την διαφορετική πολιτική αφετηρία είτε τον διαφορετικό τρόπο σκέψης και προσέγγισης των επιμέρους θεμάτων λόγω διαφοράς ηλικίας. Πολύ ενδιαφέρον όμως, γιατί μέσα από τέτοιες διαδικασίες χτίζονται λογικές συνεργασίας που μέχρι σήμερα ήταν – και ίσως παραμένουν - έξω από το σκεπτικό των ελληνικών πολιτικών κομμάτων αλλά και γιατί υπάρχει συμμετοχή νέων ανθρώπων, προϋπόθεση δημιουργίας της επόμενης γενιάς στελεχών για τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας.

Η πόλη δεν χρειάζεται μεταφορείς της κομματικής πελατείας. Χρειάζεται πολίτες να συνεργάζονται. Νέους και έμπειρους. Εργάτες και οραματιστές. Πολίτες με όρεξη για δουλειά. Πνευματικούς και καινοτόμους. Με γνώσεις και σχέδιο και αποτελεσματικούς στην πράξη. Που δεν φοράνε ταμπέλες στους άλλους, αλλά αναζητούν την προσέγγιση και την σύνθεση. Όλοι εμείς, λοιπόν, εδώ και καιρό, μέσα από διαδοχικές συναντήσεις - όπου υπάρχει κατάθεση απόψεων, προτάσεων και ιδεών - διαμορφώνουμε το υλικό από το οποίο θα προκύψει το πρόγραμμα που θα θέσουμε στην κρίση των συμπολιτών μας, τους βασικούς άξονες του οποίου θα σε ανακοινώσουμε σε λίγο. Βασικοί διαμορφωτές του υλικού αυτού οι νέοι συνεργάτες.

Φυσικά η τελική πρότασή μας θα προκύψει μετά από την επαφή μας με τους φορείς και τις παραγωγικές τάξεις του τόπου. Θέλουμε όμως να τους συναντήσουμε και να συζητήσουμε μαζί τους αφού πρώτα έχουμε διαμορφώσει, κατ’ αρχήν, θέσεις ώστε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και συζήτηση. Δεν πρόκειται να χαϊδέψουμε αυτιά ούτε να υποσχεθούμε πράγματα που δεν θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε.

Το οικονομικό τοπίο είναι εξαιρετικά δυσμενές, οπότε απαιτείται αφ’ ενός μεν η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθεσίμων και αφ’ εταίρου μέσα από ώριμες και μελετημένες προτάσεις η μέγιστη δυνατή διεκδίκηση πόρων. 
Σίγουρα όμως μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Να επαναπροσδιορίσουμε τον κοινωνικό ρόλο του Δήμου και την καλύτερη στήριξη των ευπαθών ομάδων και των μειονεκτούντων. 

Αναζητούμε και επιδιώκουμε την αποκατάσταση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης στον ρόλο που της αρμόζει διεκδικώντας τους αναλογούντες πόρους αλλά και τον ρόλο του ισότιμου συνομιλητή με το αθηνοκεντρικό κράτος αλλά και με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών. Επιδιώκουμε την εξωστρέφεια του Δήμου και την απόκτηση του οφειλόμενου σεβασμού στον μεγαλύτερο Δήμο και πρωτεύουσα του Νομου, ως πρώτου μεταξύ ίσων. Μέσα από ένα συνολικό σχεδιασμό με όραμα και γνώση θα επιδιώξουμε να δώσουμε ξανά έννοια στις λέξεις προοπτική και ανάπτυξη. Οι πραγματικές δυνατότητες και οι ιδιαιτερότητες των περιοχών του δήμου μπορούν να γίνουν το δυνατό μας χαρτί. Η ανάδειξη και η αξιοποίησή τους χωρίς στείρους τοπικισμούς θα βοηθήσει τα μέγιστα. Αναζητούμε λόγο και παρουσία και στα θέματα που δεν είναι της άμεσης αρμοδιότητας μας αλλά έχουν άμεση και καθοριστική επιρροή στην καθημερινότητα του συμπολίτη μας (Νοσοκομείο, Θεραπευτήριο, ΑΤΕΙ, υποκαταστήματα φορέων, κ.λ.π.) όχι για τα μάτια του κόσμου, όχι για να μην κατηγορηθούμε ότι δεν κάναμε κάτι, αλλά γιατί η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να είναι δυναμικά παρούσα για ότι συμβαίνει στην περιοχή ευθύνης της.

Η επιστροφή μου στο προσκήνιο είναι προφανές ότι έδωσε την ευκαιρία να βγουν στην επιφάνεια ζητήματα που απασχόλησαν την τοπική κοινωνία κατά την προηγούμενη θητεία μου. Όλα αυτά βέβαια δεν αφορούν το σημερινό σχήμα. Αφορούν προσωπικά εμένα. Για τα ζητήματα αυτά έχω απαντήσει κατ’ επανάληψη στον τοπικό τύπο. Θα μπορούσα να τις επαναλάβω αλλά νομίζω ότι όποιος δεν θέλει να πεισθεί δεν πρόκειται να πεισθεί ούτε με την επανάληψη των απαντήσεων. Το μόνο σαφές είναι ότι δεν ελέγχομαι για αναποτελεσματικότητα ή για έλλειψη οράματος. Η αντίδραση αυτή ήταν αναμενόμενη. Έτσι από την πρώτη μου συνέντευξη δήλωσα ότι από την μέχρι σήμερα πορεία μου "…δεν πετώ τίποτα…". Όχι γιατί δεν έγιναν παραλήψεις ή λάθη. Λάθη δεν κάνει όποιος δεν δουλεύει. "Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού", έλεγαν οι αρχαίοι. Δεν πρόκειται όμως να εμπλακούμε, σε αντιπαραθέσεις "παλαιάς κοπής". Η αντιπαράθεσή μας, με τους υπόλοιπους συνδυασμούς, θα γίνει μόνο μέσα από τις προτάσεις μας. Με υπευθυνότητα και τεκμηρίωση, χωρίς προσωπικές αιχμές και χτυπήματα κάτω από την μέση. Με επιχειρήματα και όχι κραυγές και λαϊκισμούς.

Ο τίτλος του συνδυασμού δεν έχει αναφορά μόνο στον σύγχρονο γάλλο στοχαστή Henri Lefebvre. Τις έννοιες, πόλη, και πολίτης τις ανέδειξε ο μέγας φιλόσοφος της αρχαιότητας Αριστοτέλης, στα "Πολιτικά" του. Ο Henri Lefebvre ουσιαστικά αναδιατύπωσε αυτές τις αρχές στην σύγχρονη πραγματικότητα.

 

Δικαιωματικά λοιπόν ξεκινάμε

Κοιτάζουμε τον δημότη μας στα μάτια χωρίς να κοιτάζουμε την κομματική του ταυτότητα ή τα πιστεύω του.

Πιστεύουμε στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και τον υπηρετούμε χωρίς χρωματικά επιχρίσματα και χωρίς κομματικά χρίσματα.

Ξεκινάμε  τον αγώνα, όλοι μαζί, παλιοί και νέοι, για να μια νέα δημιουργική θητεία.

Για να προβάλουμε το δικαίωμα μας στο αύριο.


 

 

Εισήγηση Αντώνη Ζερβού
Υποψήφιου Δημάρχου Αγίου Νικολάου