Την ανάγκη ενός συνεκτικότερου σχεδιασμού στον οποίο θα εντάσσονται τα επιμέρους έργα σε κάθε περιοχή και γειτονιά του Ηρακλείου, ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων προς όφελος των πολιτών και να μην χάνονται κονδύλια, επεσήμανε μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση-διαβούλευση για τη «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη», ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου και επικεφαλής της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη» Αλέξης Καλοκαιρινός.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός, ζήτησε προκειμένου η διαβούλευση να μην είναι τυπική αλλά ουσιαστική να παραταθεί το διάστημα των 15 ημερών που προβλέπεται στις 30 ημέρες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην κοινωνία των πολιτών και στους φορείς να συζητήσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Επίσης σημείωσε ότι είναι απολύτως αναγκαίο η έναρξη της διαβούλευσης για ένα «συνεχιζόμενο έργο» όπως η ΒΑΑ, να συνοδεύεται από έναν αξιόπιστο αναλυτικό απολογισμό της πρώτης φάσης του, ώστε να εκτιμηθούν τα δυνατά και αδύνατα σημεία και να ληφθούν υπόψη στην επόμενη.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος, πρότεινε την επέκταση της ζώνης δράσεων του προγράμματος «Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» των 37 εκατομμυρίων ευρώ, στις περιοχές Δειλινών και Θερίσου, εφόσον είναι δυνατόν από την τεκμηρίωση των δημογραφικών δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει ήδη τα Καμίνια, μαζί με την παλιά πόλη, τον Κατσαμπά, τον Πόρο και την Χρυσοπηγή.
Σε ό,τι αφορά τις γενικές προτεραιότητες του Προγράμματος, ο Αλέξης Καλοκαιρινός πρότεινε την ενίσχυση της κατοίκησης της περιοχής παρέμβασης, η οποία εξακολουθεί να φθίνει, και τον σχεδιασμό δράσεων που θα υποστηρίζουν την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων συμβατών με την αύξηση της παραμονής και εγκατάστασης κατοίκων στην περιοχή παρέμβασης. Ειδικότερα, εστίασε στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και προτάσεων που θα καταθέσει η παράταξη «Δικαίωμα στην Πόλη», προκειμένου περιοχές όπως η Αγία Τριάδα και ο Λάκκος με την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, να γίνουν πόλος έλξης για τους νέους ανθρώπους που αφενός θα τις επιλέξουν ως κατοικία και αφετέρου θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα συμβατή με την οικιστική αναζωογόνηση.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός υποστήριξε την προτεραιότητα των κοινωνικών υποδομών παιδική φροντίδας, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, και των υπόλοιπων υποδομών κοινωνικής μέριμνας, με το επιχείρημα ότι στο πρόγραμμα αυτό παρουσιάζεται η ευκαιρία δημιουργίας υποδομών ζωτικής σημασίας, για την λειτουργία των οποίων θα είναι διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια από άλλους πόρους, όπως από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός έδωσε επίσης έμφαση σε δράσεις πολιτικής προστασίας, οι οποίες, όπως είπε, μπορούν να συνδεθούν με τις δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ως «οδηγητικό νήμα» για την αφετηρία του νέου ΒΑΑ, ο Αλέξης Καλοκαιρινός πρότεινε τη συνολική και συνεκτική επίλυση των εναλλακτικών κινήσεων σε ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο (πεζή, με ποδήλατο, με μη ρυπογόνα ΜΜΕ, με συμβατικά μέσα μεταφοράς) και τη σύνδεση του θαλάσσιου μετώπου με την πόλη με περισσότερους αντίστοιχους κάθετους άξονες, ώστε να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό πλέγμα εναλλακτικών κινήσεων μέσα στην πόλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.