Για την κεντρική φιλοσοφία της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη» σε σχέση με την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Ηρακλείου μίλησε στην εφημερίδα “Πατρίς” ο υποψήφιος δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το κρίσιμο ζητούμενο είναι η κοινωνική σύγκλιση, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν μέρισμα στην ανάπτυξη.
Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι έτοιμος να καταθέσει τις προτάσεις της παράταξής του στη δημόσια διαβούλευση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που ξεκινά σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου, σημειώντας ότι δεν αρκεί να εντάσσουμε αποσπασματικά έργα, αφού όπως τονίζει, ο σχεδιασμός πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να δίνει βάση για τη διεκδίκηση και άλλων χρηματοδοτήσεων από άλλες πηγές, πέρα από τις «επιλέξιμες δαπάνες» του προγράμματος.
Έχετε ήδη ζεσταθεί από την προθέρμανση του εκλογικού αγώνα των δημοτικών εκλογών που θα γίνουν τον Οκτώβρη, και το ερώτημα είναι, εάν συνάδει η εικόνα που είχατε για το Δήμο Ηρακλείου, πριν εμπλακείτε ενεργά σε ρόλο πρωταγωνιστή με τα δημοτικά πράγματα, σε σχέση με την εικόνα που καταγράφετε τώρα, καθώς βρίσκεστε σε μια αδιάκοπη επαφή με την κοινωνία, με τους φορείς και τους τοπικούς παράγοντες…
“Έχω πράγματι συναντηθεί και συζητήσει με πάρα πολλούς συμπολίτες μας, φορείς, τοπικούς παράγοντες σε κάθε γωνιά του Δήμου μας. Το έκανα και πριν αποφασίσω να εμπλακώ ενεργά και θα συνεχίσω να κινούμαι έτσι, όχι μόνο μέχρι τις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές. Είναι πλούτος αυτές οι συζητήσεις γιατί αποτυπώνεις την καθαρή πραγματικότητα, με αδιαμεσολάβητο τρόπο, τόσο σε σχέση με τις ανάγκες και προτεραιότητες κάθε κοινωνικής ομάδας ή περιοχής, όσο και σε σχέση με τις δυνατότητες ή παθογένειες της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάντα είχα ενεργή παρουσία στη ζωή της πόλης, ιδίως στο χώρο της κοινωνικής πολιτικής και του πολιτισμού.
Έχω μακρά εμπειρία στη λειτουργία των δημόσιων φορέων και καθαρή αντίληψη για την διοίκηση του δημόσιου χώρου. Άλλωστε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έχω περάσει όλη μου την επαγγελματική ζωή, υπηρετώντας και από κρίσιμες αιρετές διοικητικές θέσεις. Συνεπώς γνωρίζω τι θα συναντήσω στη διοίκηση εφόσον οι συμπολίτες μας με εμπιστευτούν για δήμαρχο Ηρακλείου. Σίγουρα όμως έχω μελετήσει και εξακολουθώ να μελετώ, μαζί με την ομάδα της παράταξής μας «Δικαίωμα στην Πόλη», σε μεγάλο βάθος τα χρονίζοντα προβλήματα από το παρελθόν, αναζητώντας ταυτόχρονα εφικτές και ευρείας αποδοχής λύσεις”.
Έχουμε ομορφιές
Τι είναι αυτό που σας πικραίνει περισσότερο στο Ηράκλειο;
Δεν θέλω να μένω σε αυτά που μας πληγώνουν. Για κάθε άσχημη πλευρά του Ηρακλείου, υπάρχουν πολύ περισσότερες όμορφες. Για κάθε έλλειψη που απογοητεύει, υπάρχει απόθεμα που μπορεί να αναδειχθεί. Στοιχεία μοναδικής ομορφιάς και πολιτιστικού πλούτου που σε κάνουν υπερήφανο για την πόλη, αλλά και δυνατότητες ανάπτυξης που μπορούν θα δώσουν προστιθέμενη αξία τόσο στην πόλη του Ηρακλείου, όσο και στην ενδοχώρα του Δήμου. Γνωρίζω τα μεν και τα δε. Φυσικά και δεν υπάρχει μαγικό ραβδί να εξαφανίσουμε τις άσχημες πλευρές.
Έχουμε όμως ιδέες και σχέδιο, όρεξη για δουλειά και όραμα για το αύριο. Για να κάνουμε την πόλη μας πιο σύγχρονη, πιο ανθρώπινη και πιο ισορροπημένη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της με ολοκληρωμένες και ορθολογικά σχεδιασμένες παρεμβάσεις στις υποδομές. Η μετάβαση της πόλης στη νέα εποχή με προοπτική το 2030 και όχι η υλοποίηση μεμονωμένων αποσπασματικών έργων είναι το σχέδιο μας. Η διασφάλιση της κοινωνικής σύγκλισης, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν μέρισμα στην ανάπτυξη είναι η κεντρική φιλοσοφία της παράταξης “Δικαίωμα στην Πόλη”».
Η επόμενη μέρα
Έτσι όπως έχετε αποτυπώσει την πραγματικότητα στο Δήμο Ηρακλείου, ποιο κατά την άποψη σας είναι το διακύβευμα της επόμενης μέρας σε επίπεδο αναπτυξιακής στρατηγικής;
“Το Ηράκλειο ως Δήμος έχει μεγάλη δυναμική. Είναι από τους λίγους στη χώρα που όχι μόνο δεν υποχωρεί πληθυσμιακά, αλλά έχει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική. Θα πρέπει συνεπώς να πλαισιώσουμε αυτήν την ανάπτυξη με τις απαραίτητες υποδομές σε όλους τους τομείς στο σύνολο του Δήμου. Στο κέντρο της πόλης, και ιδιαίτερα στις γειτονιές, που θέλουμε να μετατραπούν σε κυψέλες νεανικής επιχειρηματικότητας, και φυσικά στις αγροτικές περιοχές του Δήμου μας. Το Ηράκλειο έχει ανάγκη από δημιουργικότητα. Να δώσουμε περιεχόμενο στο κέλυφος της πόλης δένοντας το παραδοσιακό με το σύγχρονο και το μελλοντικό.
Στο Ηράκλειο του 2030, η μεγαλύτερη πρόκληση αλλά και μοναδική ευκαιρία είναι η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του αεροδρομίου. Αυτό θα είναι «η μητέρα των μαχών», μια ευκαιρία να αλλάξει όλος ο πολεοδομικός σχεδιασμός του Δήμου μας. Με τη χωροταξική ένταξη αυτής της περιοχής στο Ηράκλειο, επαναπροσδιορίζεται η φυσιογνωμία, το μέγεθος και η αναπτυξιακή δυναμική ολόκληρης της πόλης. Δέσμευσή μας είναι η ανάκτηση δημόσιου χώρου στην πόλη, συνολικά. Αυτή τη μοναδική ευκαιρία για τον συνολικό μετασχηματισμό της πόλης δεν πρόκειται να την αφήσουμε να χαθεί”.
Στο Δήμο Ηρακλείου έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση, ένας σημαντικός δημόσιος διάλογος για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, με σκοπό να προκύψουν συγκεκριμένες προτάσεις για έργα που έχει ανάγκη ο τόπος προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος. Ποια είναι η δική σας προσέγγιση στο κρίσιμο αυτό κεφάλαιο;
“Ο Δήμος Ηρακλείου καλείται να επικαιροποιήσει τη στρατηγική του για τη «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου (2021-2027). Το πρόγραμμα αυτό ως τώρα αφορά στην εντός των τειχών πόλη, τη Χρυσοπηγή, τον Κατσαμπά και τον Πόρο στα δυτικά, τα Καμίνια και την Αμμουδάρα στα ανατολικά. Προηγουμένως, είναι απόλυτα αναγκαίο να γίνει ένας αναλυτικός δημόσιος απολογισμός της πρώτης φάσης του προγράμματος, και να εξηγηθεί γιατί ο Δήμος έμεινε τόσο πίσω στην υλοποίησή του.
Από ‘κει και πέρα, πρέπει να γίνει ξεκάθαρη η στόχευση του προγράμματος για την ανάπτυξη της πόλης που περνάει από την κοινωνική και οικονομική ενδυνάμωση των κατοίκων της. Για μας, στο «Δικαίωμα στην Πόλη» έχει πρώτιστη σημασία οι περιοχές του προγράμματος να κατοικούνται με την προσέλκυση νέων ανθρώπων και ανθρώπων σε παραγωγικές ηλικίες. Αυτό απαιτεί τη δημιουργία ενός πλέγματος υποδομών μέσα από έναν συνεκτικό σχεδιασμό. Δεν αρκεί να εντάσσουμε αποσπασματικά έργα.
Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να δίνει βάση και για διεκδίκηση άλλων χρηματοδοτήσεων από άλλες πηγές, πέρα από τις «επιλέξιμες δαπάνες» του προγράμματος. Από τη μεριά μας, θα καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις στη διαβούλευση. Πιστεύουμε όμως ότι ο κάθε σχεδιασμός πρέπει να εμπλέκει ουσιαστικά τους δημότες και καλούμε το Δήμο να προχωρήσει σε μια πραγματική διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς της πόλης μας”.
«Θα φυτρώνουμε εκεί που δεν μας σπέρνουν»
Το Ηράκλειο είναι ένας Δήμος που πριν από πολλές δεκαετίες ξεκίνησε μια δύσκολη προσπάθεια να διαχειριστεί το τεράστιο αναπτυξιακό έλλειμμα με το οποίο ήταν αντιμέτωπος, καταγράφοντας μια σημαντική πρόοδο χωρίς όμως να καταφέρει ακόμα να λύσει δομικά προβλήματα λειτουργίας του, όπως το πολεοδομικό και το κυκλοφοριακό…Σε αυτά τα ανοικτά ζητήματα προστίθενται και οι σύγχρονες ανάγκες της πόλης… Το ερώτημα είναι πως θα διαχειριστείτε όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα και τις σημερινές προκλήσεις, με το αποδεκατισμένο προσωπικό της Λότζια, (καθώς έχει αρχίσει η σταδιακή απομάκρυνση των 600 συνολικά συμβασιούχων), αλλά και τα ασφυκτικά οικονομικά του δημοτικού ταμείου (που έχουν βάλει φρένο στις αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού);
“Γνωρίζουμε τα προβλήματα, αλλά υπάρχουν και διάφοροι τρόποι επίλυσής τους. Άλλωστε οι περισσότεροι Δήμοι στη χώρα αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα ως προς τη στελέχωσή, τους οικονομικούς πόρους και τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία.
Κάποιοι, παρόλα αυτά, προχωράνε μπροστά, και κάποιοι άλλοι όχι. Εμείς θέλω να είμαστε στην πρώτη κατηγορία με σύμμαχους τους ικανούς και φιλότιμους εργαζόμενους του Δήμου μας. Άλλωστε, από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου τόνισα ότι δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από τις αρμοδιότητες, ούτε να αρκεστώ σε μια συμβατική διαχείριση. Θα διεκδικήσουμε, θα συνεργαστούμε και δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε για να προωθήσουμε τα ζητήματα της πόλης. Και θα φυτρώνουμε και εκεί που δεν μας σπέρνουν. Να περιμένετε λοιπόν μια αρκετά διεκδικητική Δημαρχία”.