Μεταξύ άλλων, ο κ. Καλοκαιρινός έδωσε μέσα από την εκπομπή στοιχεία της πορείας που θα ακολουθήσει στον Δήμο σε περίπτωση που εκλεγεί
Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου κ. Αλέξανδρος Καλοκαιρινός στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη.
Ο κ. Καλοκαιρινός μίλησε για τα ονόματα του ψηφοδελτίου του, την προτεραιότητα που θα δώσει το αυτοδιοικητικό του σχήμα “Δικαίωμα στην πόλη” στην κοινωνική πολιτική, αλλά και στις καλές σχέσεις που έχει με τον νυν δήμαρχο κ. Βασίλη Λαμπρινό, αλλά και με προγενέστερους δημάρχους, όπως είναι ο κ. Κουράκης και ο κ. Ασλάνης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Καλοκαιρινός έδωσε μέσα από την εκπομπή στοιχεία της πορείας που θα ακολουθήσει στον Δήμο σε περίπτωση που εκλεγεί, όπως διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα υπηρεσιών και αγαθών, τασσόμενος κατά της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας και του νερού.
Επίσης, ανέφερε ότι αρχή του θα είναι η μη αντιπαράθεση στον προεκλογικό αγώνα κι αν τυχόν προκληθεί προσβλητικά και ξεπεραστούν κάποια όρια, είπε ότι οπωσδήποτε δε θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, αλλά θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις με ειλικρίνεια και αμεσότητα.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός ξεκαθάρισε εξαρχής ότι το δικό του εγχείρημα είναι εκ του μηδενός και δεν αποτελεί συνέχεια κάποιου άλλου σχήματος, όπως της παράταξης “Δύναμη Πολιτών” της νυν δημοτικής Αρχής, όμως δεν έκρυψε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από νυν εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και μέλη όλων των παρατάξεων του Δήμου να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιό του. Επίσης, είπε ότι σκοπός του δεν είναι να ανακυκλώνονται πρόσωπα και πως θα δοθεί έμφαση σε νέα πρόσωπα, νέους ανθρώπους και νέες ιδέες.
«Στο ψηφοδέλτιο θα δούμε έναν συνδυασμό ανθρώπων που δεν ανακυκλώνονται. Η ανακύκλωση αφορά ανθρώπους που επιμένουν να δραστηριοποιούνται σ’ ένα χώρο και η αίσθηση είναι ότι δεν αποδίδουν. Και δε μας αφορά. Θα δούμε έναν συνδυασμό εμπειρίας και φρέσκιας ματιάς, η οποία θα διαπερνάει όλη την προσέγγιση. Θέλουμε να φέρουμε κάτι καινούργιο στον Δήμο Ηρακλείου», είπε.
Στο ερώτημα εάν πρόκειται να δούμε στη νεοϊδρυθείσα αυτοδιοικητική παράταξη πρόσωπα από τη “Δύναμη Πολιτών”, ο κ. Καλοκαιρινός απάντησε: «Μπορεί να δούμε πρόσωπα από τη “Δύναμη Πολιτών”. Μπορεί να δούμε πρόσωπα στη βάση, εάν τα χαρακτηριστικά τους ευθυγραμμίζονται με τις διακηρύξεις του εγχειρήματος “Δικαίωμα στην πόλη”, που προέρχεται ως όνομα από βιβλίο του Λεφέβρ. Το εγχείρημα ξεκινάει τώρα. Δεν αποτελεί συνέχεια μιας προηγούμενης κατάστασης. Δεν είναι μετεξέλιξη κάποιας παράταξης».
Η συνεργασία
Για συνεργασία με παρατάξεις και κόμματα είπε ότι «η “Ηράκλεια Πρωτοβουλία” στήριξε την προσπάθεια και συζητήσαμε μαζί της στη βάση των προγραμματικών δηλώσεων. Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, δεν έχω χτυπήσει καμία πόρτα. Το εγχείρημα ξεκίνησε ως αυτοδιοικητικό εγχείρημα, με ανθρώπους που ενδιαφέρονται και έχουν χαρακτηριστικά ανιδιοτέλειας, καθαρότητας και ταυτόχρονα έχουν ματιά που μπορούμε να συγκλίνουμε για την πόλη. Το εγχείρημα βρίσκεται εδώ. Δεν εξαρτάται το εγχείρημα αυτό από κομματική στήριξη. Χρίσμα δεν πρόκειται να δεχτώ. Η στήριξη είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχει γίνει συζήτηση με κομματικούς φορείς. Όσο διευρύνεται ο κύκλος των ανθρώπων που συμμετέχουν στο εγχείρημα αυτό, αυτοί οι άνθρωποι έχουν πολιτικές τοποθετήσεις και εκεί δεν αποκλείουμε κανέναν».
Πάντως ο κ. Καλοκαιρινός φάνηκε να γνωρίζει ήδη ότι ο τομέας Κοινωνικής Πολιτικής του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί με επιστολή προς τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου υπέρ του.
Πέρυσι το καλοκαίρι
Ο κ. Καλοκαιρινός, μεταξύ άλλων, απάντησε για τον χρόνο που έλαβε την απόφαση να κατέλθει στα δημοτικά πράγματα και πως η ιδέα σφυρηλατήθηκε μέσα του το περασμένο καλοκαίρι.
Όπως είπε, «το περασμένο καλοκαίρι ωρίμασε η απόφαση μέσα μου. Το ενδιαφέρον μου για την πόλη δεν αποκτάει ενδιαφέρον για αξίωμα. Θεωρώ πως η θέση του δημάρχου δεν είναι μια θέση αξιώματος, αλλά είναι μια θέση που υπηρετείς την πόλη. Είχε περάσει ξανά η σκέψη στο μυαλό μου προηγουμένως. Αλλά η απόφαση ωρίμασε αρχές του περασμένου καλοκαιριού, όταν συνειδητοποίησα πως στο σημείο ζωής που βρίσκομαι, έχω τις εμπειρίες και έχω κατασταλάξει πως μπορώ να προσφέρω στην πόλη μου».
«Ανήκω στην Κεντροαριστερά»
«Δεν ήμουν ενταγμένος σε κάποιο κόμμα. Ανήκω στον πολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς. Είμαι στην ίδια θέση της Κεντροαριστεράς. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν είχα κομματική αναφορά και δεν προέρχομαι από κομματικούς μηχανισμούς. Η παρουσία μου ήταν πάντοτε κοινωνική. Είχε ευρύτερες αναφορές και αυτές δεν προσδιορίζονται κομματικά», υπογράμμισε, ενώ συνέχισε: «Είχα προτάσεις για την κεντρική πολιτική. Δε με ενδιέφερε. Αισθάνθηκα πως αυτά που υπηρετώ εδώ έχουν από μόνα τους αξία εδώ και πως πρέπει να επενδύσω τον εαυτό μου στην πόλη μου. Αφιερώθηκα σε αυτό μαζί με την πανεπιστημιακή μου δραστηριότητα. Δε σχεδίασα μια καριέρα πολιτική».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ιδεολογικά ανήκει στην Κεντροαριστερά, χωρίς να υπάρχει όμως κομματική ένταξη του ίδιου, όμως τόνισε ότι δεν ξέφυγε από τη θέση του όταν ρωτήθηκε αν είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι στο ΠΑΣΟΚ. Πάντως, επισήμανε ότι στην εκδήλωση για την υποψηφιότητά του παραβρέθηκαν άτομα απ’ όλους τους χώρους, όπως την Αριστερά, τη Δεξιά και το Κέντρο.
«Ενημέρωσα Λαμπρινό- Κουράκη»
Ο κ. Καλοκαιρινός ξεκαθάρισε πως έχει καλές σχέσεις με τον νυν δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, αλλά και με τους προγενέστερους δημάρχους, κ. Κουράκη και κ. Ασλάνη. Μάλιστα, ενημέρωσε πρώτους τόσο τον κ. Λαμπρινό όσο και τον κ. Κουράκη για την επιθυμία του να κατέλθει στα δημοτικά πράγματα της πόλης.
«Είναι θερμή και μακρόχρονη η σχέση μου με τον Βασίλη Λαμπρινό. Η σχέση με τον δήμαρχο είναι παλιά, όταν ο ίδιος ασκούσε τη μάχιμη δικηγορία και πιο συγκεκριμένα ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Είναι ένας άνθρωπος που τον εκτιμώ για το ήθος και την προσωπικότητά του. Δε ζήτησα να είμαι διάδοχος ή εκλεκτός του κ. Λαμπρινού», τόνισε ο κ. Καλοκαιρινός, ενώ συνέχισε: «Η σχέση μου με όλους είναι καλή. Αισθάνομαι ότι πρέπει να κρατάμε τα θετικά από τους ανθρώπους. Θεωρώ πως οι δήμαρχοι έχουν προσφέρει. Και το δημοτικό έργο είναι μια διαρκής προσπάθεια και προσέγγιση στόχων. Και από αυτήν την προσπάθεια έχω καλά αισθήματα. Ο κ. Ασλάνης είναι ένας συγκροτημένος άνθρωπος και ένα καλό πολιτικό μυαλό».
Ο ίδιος συνέχισε: «Όταν αποφάσισα να καταθέσω υποψηφιότητα για τον Δήμο Ηρακλείου, ο Βασίλης Λαμπρινός ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ενημέρωσα και ο δεύτερος άνθρωπος ήταν ο Γιάννης Κουράκης. Ήθελα να τους το πω γιατί έχουμε καλές σχέσεις. Το κλίμα ήταν θετικό. Και μακάρι το κλίμα στα δημοτικά μας πράγματα να ήταν λιγότερο οξύ».
Πάντως, ο κ. Καλοκαιρινός ανέφερε ότι για πρώτη φορά είχε σκεφτεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος το 2001, όμως δεν προχώρησε ο ίδιος το εγχείρημα, ενώ χρονικά συνέπεσε και η υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γιάννη Κουράκη.
Όχι ιδιωτικοποιήσεις
Ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου επεσήμανε πως τόσο η καθαριότητα όσο και το νερό θα είναι δημόσια για τους δημότες του Ηρακλείου.
«Η δημόσια υπηρεσία πρέπει να παρέχεται ως δημόσια και όχι ως ανάθεση. Εγώ επέμενα στη Σύγκλητο να έχουμε εμείς τα στοιχεία της δαπάνης των εργαζομένων, για να έχουμε υπό τον έλεγχό μας την αξιοπρεπή εργασία τους. Με την επιμονή μου, αποδείχτηκαν οι διαπιστεύσεις μου σωστές. Για μένα, η λύση της ανάθεσης δεν είναι σωστή. Για μένα, ο Δήμος Ηρακλείου έχει τα μέσα και τη δυνατότητα να παρέχει αξιοπρεπή παρουσία. Έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, αδιαπραγμάτευτο», τόνισε.
Το ζήτημα της σχέσης Δήμου και Ιδρύματος
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός θέλησε να ξεκαθαρίσει και τις σχέσεις του Δήμου Ηρακλείου με το Ίδρυμα Καλοκαιρινού, στο οποίο έχουν εκχωρηθεί τα κονδύλια που δικαιούται ο Δήμος από το ΕΣΠΑ για κοινωνική πολιτική. Συγκεκριμένα, ανέφερε όταν ερωτήθηκε γιατί ο Δήμος δεν το κάνει μόνος και συμπράττει με το Ίδρυμα: «Αυτό που κάνει το Ίδρυμα γίνεται σε σύμπραξη με τον Δήμο Ηρακλείου. Είχα την ευκαιρία πολύ πρόσφατα να παρουσιάσω τα στοιχεία. Η δράση έχει χρηματοδοτηθεί κατά 53% από το ΕΣΠΑ και 47% από το Ίδρυμα. Το Ίδρυμα παρέχει πρόσθετη υπηρεσία. Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ έχει ως βάση εξυπηρέτησης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο τους 100 και εξυπηρετούμε 250. Στο συσσίτιο έχει βάση τους 200 και εξυπηρετούμε 350. Το Ίδρυμα είναι χρηματοδότης. Ο Δήμος πρέπει να αξιοποιεί όλα τα εργαλεία. Αν μπορεί να συμπράξει με ένα Ίδρυμα εγνωσμένης διαφάνειας, καθαρότητας και δοσμένο στην αποστολή του, καλώς συμπράττει.
Σε καμία περίπτωση η κοινωνική πολιτική του Δήμου δεν εξαντλείται σε αυτό. Όποιος θα το ισχυριζόταν μάλλον δεν έχει αντίληψη τι είναι κοινωνική πολιτική. Αναγνωρίζω ότι γίνονται προσπάθειες, αλλά υπάρχει ανάγκη μεγάλη. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο. Έχουμε πιο ευέλικτο τρόπο να το κάνουμε; Ναι, το Κέντρο Κοινότητας. Ο Δήμος έχει να κάνει πάρα πολλά στην κοινωνική πολιτική. Αυτό που κάνει το Ίδρυμα είναι ένα κομμάτι. Πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν».
Τέλος, ο κ. Καλοκαιρινός κατέληξε: «Για εμάς, το Κέντρο Κοινότητας πρέπει να είναι η “ατμομηχανή” για την κοινωνική πολιτική. Και το ΕΣΠΑ που θα έρθει θα δώσει μεγάλες δυνατότητες, αρκεί να είμαστε έτοιμοι».